Stora webbprojekt

Jag har jobbat med flera prisbelönta webbplatser som utvecklats utifrån en tydlig webbstrategi och med ett agilt arbetssätt. Min roll har oftast varit som beställare av konsulttjänster och som intern projektledare.

Projektet tyreso.se (2018)

Tyreso.se

Min roll: Tyresös projektledare och beställare under första halvan av projektet.
Byråer: Soleil (utveckling), Advant (design).
Webbpubliceringssystem: SiteVision Cloud.

Jag blev tillfrågad att hjälpa till med projektet att ta fram en ny webbplats och nytt intranät för Tyresö kommun efter min tid på Enköpings kommun. De ville bygga något liknande när det gäller externwebben. Jag tog fram webbstrategi, planerade projektet, skrev förstudie och tog fram upphandlingsunderlag. Jag klev av projektet vid genomförandefasen på grund av nytt närmare jobb.

Utmärkelser för tyreso.se

Finalist i kategorin Bästa offentliga webbplats i SiteVisions pris Guldhanden år 2018.

Vinnare Sveriges bästa kommunwebbplats av IDG.se topp 100 år 2019:

”Tyresö kommuns helt nya responsiva sajt är ett lysande exempel på den nya generationen svenska kommunsajter. Man har vågat välja bort innehåll för att göra startsidan mer lättillgänglig och fokuserar starkt på utbudet av e-tjänster. Tyresö är en av få kommuner som vågar använda sig av en chattfunktion i kontakten med medborgarna. Vi gillar också att nyhetsflödet försetts med publiceringsdatum, något som ökar känslan av aktualitet. Givetvis finns ett sökfält i sidhuvudet, så att besökarna inte ska missa möjligheten att själva söka efter den information man är ute efter. En del undersidor återstår att mobilanpassa, men Tyresö kommun är tveklöst på helt rätt väg in i den digitala framtiden.”
– IDG.se

Projektet enkoping.se (2016)

Startsidan för enkoping.se 2017

Min roll: Enköpings projektledare och beställare.
Byråer: HiQ (interaktionsdesign, grafisk form och utveckling), Funka (tillgänglighetsgranskning).
Webbpubliceringssystem: SiteVision Cloud.

Webbprojektet hos Enköpings kommun var det första projekt som jag hade fullt ansvar för från förstudie till lansering. Det gjorde det möjligt för mig att ha ett tydligt fokus på de saker jag tycker är viktiga under ett webbprojekt. I just detta projekt handlade det om
användbarhet, tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning, sökmotoroptimering och dataskydd.

Intervju om projektet enkoping.se på SiteVisiondagarna 2015

Utmärkelser för enkoping.se

Finalist i kategorin bästa offentlig sektor-sajt i Publishingpriset år 2016.

Vinnare av Användbarhetspriset i Publishingpriset år 2016:

”För suveränt fokus på att hjälpa användaren hitta rätt – bingo!”
– Publishingpriset

Finalist i kategorin Bästa offentliga webbplats i SiteVisions pris Guldhanden år 2016.

Vinnare Sveriges bästa kommunwebbplats av tidningen Internetworld topp 100 år 2017:

”Innan sommaren lanserades en helt ny sajt som ska fungera ännu mer utifrån invånarnas behov och liv. Tillgängligheten har testats av faktiska användare, även de med funktionsnedsättningar. Istället för att visa upp kommunen vill man att det enkelt ska gå att hitta den information eller hjälp man behöver utifrån olika områden. Man har också byggt små sidowebbar för områden som turism eller jobbsök.”
– Internetworld

Nominerad till en av Sveriges 100 bästa webbplatser i Internetworld topp 100 år 2018:

”Fjolårets vinnare fortsätter att förbättra. Med tydliga ingångar och en snygg, lättanvänd sajt ligger Enköping fortfarande i topp bland landets kommunsajter.”
– Internetworld

Nominerad till en av Sveriges 100 bästa webbplatser i IDG.se topp 100 år 2019:

”Enköpings kommun har parkerat i toppskiktet bland landets kommuner sedan flera år tillbaka, men man vilar inte på lagrarna för det. Det är oslagbart enkelt att hitta rätt innehåll på den här sparsmakade sajten som har fått ett ännu mer levande innehåll, bland annat i form av en digital anslagstavla, under det gångna året. Man har också valt att lägga en del krut på att ta fram systersajter som vänder sig till företagare och berättar om olika byggprojekt: Enköping växer.”
– IDG.se

Projektet Scouterna.se (2012)

Startsidan på Scouterna.se 2012

Min roll: Scouternas projektledare och beställare.
Byråer: Duma (strategi), Hippies by Carnaby (grafisk form och utveckling), Funka (tillgänglighetsgranskning).
Webbpubliceringssystem: WordPress Multisite.

Jag kom in som projektledare precis efter förstudie och upphandling av byråer var klart. Det jag var mest nöjd i detta projekt var att vi lyckades hålla fast vid den webbstrategi som togs fram av Duma i början av projektet innan jag kom in i bilden. Vi renodlade Scouterna.se för målgruppen föräldrar som funderar på att sätta sina barn i Scouterna. Vi försökte lyfta fram enskilda scouter som avsändare och visa upp scouting med video. Samtidigt får en inte glömma bort att organisationen har andra behov som det inte går att strunta i. Det går inte att bara plocka bort innehåll och funktionalitet som är efterfrågad och används. Lösningen blev att vi även tog fram en scoutsajt med nyheter, debatt och service kallad Scoutservice samt en webbplats för Scouternas folkhögskola. Tillsammans blev denna mix en bra grund för Scouternas webbnärvaro.

Utmärkelser för scouterna.se

Nominerad till en av Sveriges 100 bästa webbplatser i Internetworld topp 100 år 2013:

”Det är inte svårt eller dyrt att göra rätt. Det visar Scouterna, när de gjort en sajt som är rakt på sak, tydlig och med funktionalitet som egentligen alla borde använda. Karttjänster, mobilanpassning, massor av resurser och så vidare.”
– Internetworld

Nominerad till en av Sveriges 100 bästa webbplatser i Internetworld topp 100 år 2014:

”Det är busenkelt att hitta närmaste scoutkår och information om vad ett medlemskap i scouterna innebär på den här sajten. Antalet funktioner är få, men ibland är enkelhet rätt väg att gå.”
– Internetworld

Projektet Socialstyrelsen.se (2009)

Startsidan för socialstyrelsen.se 2009

Min roll: medlem i Socialstyrelsens projektgrupp.
Byråer: inUse (strategi och interaktionsdesign), Winston (grafisk form), Precio (utveckling).
Webbpubliceringssystem: Microsoft SharePoint 2007 Publishing Portal.

Jag deltog i detta projektet som en representant för hälso- och sjukvårdsavdelningen på Socialstyrelsen. Mitt bidrag till projektet var främst att jag lyckades göra Socialstyrelsens Nationella riktlinjer tillgängliga i webbgränssnitt med sökfunktion. Socialstyrelsen har en tradition av att ge ut saker på webben som långa rapporter i PDF. Min tanke var att webbversionerna av riktlinjerna skulle göra det lättare att snabbare kunna hitta den information användarna sökte och få all information i en viss fråga presenterad tillsammans på ett pedagogiskt sätt istället för i olika PDF-filer. Efter lanseringen fick jag en ny tjänst på Socialstyrelsen som webbstrateg med ansvar för kvalitetssäkring och uppföljning av socialstyrelsen.se. Det kändes väldigt givande att följa upp den strategi som sattes upp och korrigera de saker som inte fungerade i praktiken utifrån användardata.

Utmärkelser för socialstyrelsen.se

Nominerad till en av Sveriges 100 bästa webbplatser i Internetworld topp 100 år 2009:

”Här är myndigheten som tog klivet fram precis i rätt tid. Just när frågorna om svininfluensan var som allra flest hade Socialstyrelsen byggt om sin sajt och gjort den väldigt tilltalande i form och funktion.”
– Internetworld

En av Sveriges 100 bästa webbplatser i Internetworld topp 100 år 2010:

”Ingen svensk myndighet jobbar så strukturerat med förändring och utveckling av sin webb som Socialstyrelsen. Deras aktiva blogg visar upp det eviga förbättringsarbetet, i stort och smått. Redan förra året fick Socialstyrelsen en helt ny sajt. Den står sig väl i konkurrensen även 2010.”
– Internetworld

Årets förbättrare i kategorin Samhällskommunikation i Web Service Award år 2011.