Ny indelning av partier på ideologi.se

Ryggraden på ideologi.se är en undersökning som heter Chapel Hill Expert Survey där 400 experter har graderat alla europeiska partiers ståndpunkter i olika politiska frågor. Tyvärr görs dessa undersökningar inte så ofta. Den senaste är från 2019. Och det har ju hänt en del med de svenska partierna sedan dess.

För att få en motvikt där har jag nu lagt in siffror från Valu om vad väljarna tycker om partiernas politiska position. Sverige skiljer sig lite från omvärlden i betydelsen av höger och vänster. I Sverige handlar det nästan enbart om synen på ekonomi, skatt och välfärd, alltså den klassiska motsättningen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Internationellt handlar höger både om marknadsliberala och konservativa partier. Därför klassas exempelvis SD som långt ut till höger internationellt, medan svenska väljare klassar det mer som ett mittenparti.

För att min sajt ska bli begriplig har jag även gjort en liten justering i min sortering av partierna. Jag har bytt plats på Centerpartiet och Liberalerna, så att de politiska blocken blir tydligare. Tidigare låg Liberalerna mellan S och C.

Utifrån den nya indelningen skulle det gå att dela in svensk politik i fyra block…

  • Rödgröna blocket – Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna.
  • Mittens rike – Centerpartiet.
  • Liberalkonservativa blocket – Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna.
  • Nationalistiska blocket – Sverigedemokraterna.

Förhoppningsvis kommer en ny undersökning från Chapel Hill Expert Survey, med tanke på att det är EU-val nästa år. I samband med det kommer jag uppdatera alla grafer också.

Inlägg om: