Jag skriver en bok om Sverige­demo­kraterna.de

I januari 2019 började jag skriva på ett bokmanus om min kampanj mot SD på nätet under valrörelsen 2010, alltså kampanjen Sverigedemokraterna.de. Jag ville sammanfatta allt som hände under den kampanjen och den efterföljande SD har fel medan jag fortfarande har allt i relativt färskt minne och de digitala fotspåren finns. Jag skrev några kapitel och lät några läskompisar ge lite feedback. Jag insåg snabbt att jag hade kört i diket. Det var svårt att hitta en disposition och ett tilltal som var relevant. Mitt bokmanus hamnade i den digitala byrålådan. Tills nu.

Under 2023 har jag tragglat mig igenom ett antal utkast och landat i en disposition som känns relevant för händelseförloppet och ett tilltal som blandar min person, kampanjen och kontexten. Jag har även skrivit om hela händelseförloppet och fått med alla aspekter jag ville få med – från de tekniska, de juridiska till de politiska. Dessutom samlat lite extramaterial från och om kampanjen som krydda.

Just nu är manuset ute på ”remiss”, det vill säga att jag låter personer som är berörda av bokens innehåll läsa texten. Det handlar mycket om att säkerställa att boken inte innehåller några faktafel och att personer och organisationer beskrivs i boken på ett schyst sätt. Därefter ska jag låta göra både språklig och juridisk granskning av manuset.

Vad har jag då för plan med min bok? Jag tror inte detta är någon bästsäljare eller Augustpris-kandidat. Chansen att bli utgiven på förlag är nog liten. Men jag har inte bestämt mig ännu om jag ska göra något försök att få boken utgiven på det traditionella sättet. Troligen blir det en egenutgiven bok, kanske med samma upplägg jag körde för min ungdomsroman Herre och slav. Det viktiga för mig är att samla allt om kampanjen i något jag själv kan bläddra i på ålderns höst.

Jag meddelar här på bloggen när boken är i presentabelt skick. Det kommer troligen finnas möjlighet att köpa ett exemplar för den som är intresserad.