Slutredigering – före och efter

En viktig del i slutredigering av manuset har varit att göra beskrivningarna mer levande och undvika platta beskrivningar. I mitt förra inlägg beskrev jag detta och en kommentator efterlyste där fler exempel på detta. Så här kommer fler exempel…

Beskrivning – före

Johnny står på skolans baksida. Här brukar grabbarna ta en cigg när det känns segt på rasterna. Här slipper de alla töntar som inte vågar sig ut hit. Johnny bjuder på cigg som tack för festen i helgen.

Beskrivning – efter

Johnny drar upp sin krage och huttrar i blåsten framför betongkolossen som kallas skola. Som så många gånger förr står han på baksidan med Ville och Tim. Han delar ut de sista cigaretterna han har samtidigt som han suger in röken från sin cigarett så hårt han bara kan. Sedan andas han ut röken i små puffar som snabbt blåser bort i vårvinden.

Jag har gått igenom hela manuset och rensat bort onödiga adjektiv som stor, liten och gammal. Jag har även försökt göra beskrivningarna mer detaljerade.

Adjektiv – före

Hannas hus är stort, två våningar med flera rum. Överallt är det välstädat och inget krimskrams. Bara vitt på väggarna och dyra möbler. På väggarna hänger riktiga tavlor.

Adjektiv – efter

Hannas hus har två våningar med flera rum. Överallt är det välstädat. Bara vitt på väggarna och möbler som man inte kan köpa på IKEA. På väggarna hänger äkta oljemålningar.

En annan sak jag tittat på är förstärkande ord i dialog. Istället för lägga till ett adverb så har jag antingen strukit eller skrivit om till ett verb.

Dialog – före

”Så nu passar det inte längre att sova här”? säger Uffe argt.

Dialog – efter

”Så nu passar det inte längre att sova här”? säger Uffe.

Inlägg om: