Bokslut självmordskampanjen

Självmordsguide

Jag har sedan 2011 jobbat med en kampanj för att göra det enklare för folk med självmordstankar som googlar att hitta hjälp på nätet. Idag har jag bestämt mig för att avsluta kampanjen. Domänen sjalvmordsguide.se, inlänkar och trafik leds nu om till Självmordslinjen som drivs av föreningen Mind. Hos Självmordslinjen finns både telefonstöd, chatt och information för den som har självmordstankar. Rent tekniskt handlar det om 301 redirect, vilket gör att Självmordslinjen får ta del av den länkkraft jag skrapat ihop i kampanjen. Det innebär också att besökare kommer till en bra sajt istället för till en död sida när de googlar eller klickar på en gammal länk.

Kampanjen som stängde sjalvmord.com

När jag startade kampanjen så rankade sajten Svensk Självmordsguide (sjalvmord.com) som förstaträff när man sökte på ”självmord” på Google. Det var en sajt som tipsade om självmordsmetoder. Jag lanserade därför en annan självmordsguide (sjalvmordsguide.se) med hjälp till den som har självmordstankar, främst kontaktuppgifter till hjälplinjer, chattar och mejltjänster som olika myndigheter och organisationer driver. Jag uppmanade även andra bloggare att länka till andra sajter för att knuffa ner sjalvmord.com från Google-toppen. Kampanjen fick uppmärksamhet i media och sjalvmord.com stängdes till följd av all uppmärksamhet. Detta rapporterade bland annat SVT Rapport.

Varför jag avslutar självmordskampanjen

Mycket har hänt sedan 2011. Föreningen Mind har lanserat sin självmordslinje och nya organisationer som jobbar suicidpreventivt på nätet har startats. Träfflistan på Google ser idag helt annorlunda ut, med fler hjälpresurser än stjälpresurser. Min sajt sjalvmordsguide.se har lite spelat ut sin roll och jag har därför bestämt mig för att stänga ner den för att satsa mer på andra ideella engangemang i framtiden. Jag har inte heller möjlighet att lägga den tid som krävs för att sajten ska vara det stöd jag vill.