Nu är Sverigedemokraterna.de överlämnad till Expo

För en stund sedan lanserades den nya versionen av den antirasistiska sajten Sverigedemokraterna.de som jag drev under valrörelsen 2010. Nu har Expo Utbildning tagit över och sajten har fått en delvis annan inriktning och ett annat upplägg. Här tänkte jag beskriva hur jag har jobbat med förbättringar av Sverigedemokraterna.de tillsammans med Expo Utbildning, Nikke Lindqvist och Erik Fors-Andrée.

Ny avsändare och förändrad målgrupp

Expo Utbildning står nu som avsändare för Sverigedemokraterna.de. Sajten ingår numera i folkbildningskampanjen Sverigedemokraterna har fel. Det innebär bland annat att sajten har fyllts på med texter från böckerna som hör till kampanjen. Det innebär också att Expo Utbildnings övriga aktiviteter integreras i sajten.

Den kanske största skillnaden med detta byte av avsändare är målgruppen för webbplatsen. När Sverigedemokraterna.de startades våren 2010 var tanken att folk som funderade att rösta på SD skulle gå in och läsa texter. Därför var sökmotoroptimering på begreppet ”sverigedemokraterna” den enskilt viktigaste uppgiften för sajten.

Målgruppen för sajten har ändrats över tid och nu är fokus på personer som vill ta debatten med Sverigedemokraterna. Detta blir ännu tydligare i den nya versionen av sajten. Sverigedemokraterna.de ska skapa engagemang mot Sverigedemokraterna och ge motargument. Folk ska gå in på sajten tack vare bra innehåll. Sajten ska kunna stå på egna ben, utan förstaplatsen i Google.

Ny grafisk form och annat WordPress-tema

Sverigedemokraterna.de har fått en ny grafisk profil. Den lila färgen har bytts mot gult och blått, närmare bestämt svenska flaggans färger. Tanken med detta är att vi ska ta tillbaka svenska flaggan från Sverigedemokraterna och andra rasistiska rörelser. För SD har ingen ensamrätt att tolka vad som är svenskt, det är någonting som skapas av alla oss som bor i landet.

WordPress är fortfarande publiceringsverktyget. Nytt är att vi har bytt från Thesis till Twenty Ten som tema. Detta möjliggör att vi kan jobba med menyer på ett annat sätt. Jag har gjort en del ändringar i Twenty Ten (som ett så kallat Child Theme) för att det ska passa med den nya grafiska formen.

Ny informationsstruktur och mer fakta

För att återspegla den nya inriktningen på sajten har vi även gjort om informationsstrukturen. Vi har skapat kategorier för att gör det enkelt ta del av inläggen om en viss fråga. I dagsläget är kategorierna:

 • Anhörig- och flyktinginvandring
 • Arbetskraftsinvandring
 • Brottslighet och invandring
 • Demokrati och politisk inkorrekt
 • Internationellt
 • Internet
 • Invandringens kostnader och vinster
 • Islam och muslimer
 • Lokalt
 • Media
 • Recensioner
 • Riksdagen
 • Svenskhet och kultur

Vi har även uttökat sajten med mer fakta om Sverigedemokraterna och deras politik på de statiska sidorna. Texterna kommer från andra källor hos Expo, bland annat böckerna Sverigedemokraterna har fel. Vi har även använt Expos bilder på ledande sverigedemokrater.

Ny redaktör för innehåll och kommentarsfunktion

Alex Bengtsson på Expo Utbildning tar över rollen som redaktör för sajten, en roll som jag tidigare hade. Sedan bytet är inga skribenter längre anonyma. Alex Bengtsson har redan börjat bygga upp ett kontaktnät av skribenter som vill skriva inlägg för sajten. Tanken är att få ett bra flöde på texter utifrån olika perspektiv på varför Sverigedemokraterna har fel.

Kommentarsfunktionen stängdes av i samband med valnatten. Nu är den öppnad igen med Alex Bengtsson som moderator. Alla inlägg kommer att förhandsgranskas, för att säkerställa att inläggen inte bryter emot lagen.

Framtiden för Sverigedemokraterna.de

Jag är mycket nöjd med den nya versionen av sajten och tror att Alex Bengtsson med flera kommer att göra ett väldigt bra jobb med sajten framöver. Därför tycker jag ni ska stödja sajten, till exempel genom att lägga en knapp på bloggen (som jag nu gjort) eller gilla Sverigedemokraterna har fel på Fejjan. Sverigedemokraterna har fel och står för saker som jag inte vill ska betraktas som svenska!