Ny version av www.sdharfel.se

I julas bussade Sverigedemokraterna tyska advokater på mig med anledning av min SD-kritiska sajt med det tyska domännamnet www.sverigedemokraterna.de. För att inte riskera en tvist i tysk domstol valde jag att släppa .de-domänen till SD. Sajten flyttades till domänen www.sdharfel.se och tog efter några veckor tillbaka tredjeplatsen i Googles träfflista för sökfrasen ”sverigedemokraterna”, så rent sökmotoroptimeringsmässigt verkar vi faktiskt inte ha tappat så mycket som jag först trodde.

Skam den som ger sig. I och med SD:s tilltag blev jag faktiskt riktigt taggad på att göra en ny satsning på sajten inför höstens riksdagsval. Deras rättsliga åtgärder skulle inte få sätta käppar i hjulet för berättigad kritik av deras främlingsfientliga politik. Sent igår kväll lanserade jag därför en ny version av sajten som jag jobbat med under våren:

Sajten Sverigedemokraterna har fel, www.sdharfel.se

Större fokus på motargument

Under valrörelsen 2010 så var bevakningen av Sverigedemokraterna relativt knapphändig. Både media och bloggare var försiktiga i sin bevakning av SD. Därför fyllde dåvarande sajten Sverigedemokraterna.de en viktig roll i att samla och lyfta fram motståndet mot SD. Idag är situationen en helt annan. Medierna är mycket mera på hugget och det har ploppat upp massor av andra initiativ mot SD. Inte rasist, men… gör ett utmärkt arbete med sin hyperaktiva bevakning av partiets företrädare, bara för att nämna ett exempel.

Så vad göra med sajten SD har fel? Jag började med att titta på hur den nuvarande sajten används. Det mest slående är att inlägget Tio skäl att INTE rösta på Sverigedemokraterna är det överlägset mest besökta, mycket tack vare viral spridning på Facebook. Utifrån denna insikt valde jag därför att styra om det viktigast innehållet från blogginlägg till motargument. Jag tog fram en innehållsmall som lämpade sig för motargument och skrev innehåll om de vanligaste myterna som SD brukar sprida. Dessa motargumentssidor samlade jag under den nya sektionen Felaktigheter som jag hoppas kan göra nytta under den kommande valrörelsen.

Bättre navigation

En förutsättning för att lyfta fram motargumenten på ett bättre sätt var att skapa en större överblick på sajten. För att göra detta behövde jag frångå bloggens navigation och gå över till en mer traditionell webbplatsnavigation med toppmeny och möjlighet till undersidor i en vänstermeny. Både sektionen Felaktigheter och Om partiet samlar nu undersidor som ger mer fördjupning om respektive ämne, på ett sätt som är enkelt för användarna att navigera bland. Startsidan lyfter fram de viktigaste undersidorna samt visar innehåll från bloggen och några andra bra bloggar skrivna av antirasister.

Responsiv design

Den gamla sajten var inte anpassad för läsplattor eller mobiler. Någon form av mobilanpassning är idag ett hygienkrav i webbprojekt. På just denna sajt så har den mobila användningen gradvis ökat, år från år. Nedan har jag sammanställt hur det sett ut januari månad de senaste åren:

 201220132014
Dator89,8 %74,3 %44,5 %
Platta2 %5,2 %9,2 %
Mobil8,2 %20,5 %46,3 %

En viktig anledning att göra om sajten var därför att anpassa den för mobil trafik, vilket jag gjorde genom responsiv design. I den responsiva designen var jag noga med att kontrollera hur flödet av innehållet blev i olika skärmupplösningar, så att det viktigaste innehållet syntes överst oavsett enhetstyp.

Privat regi

Expo står inte längre som avsändare då de valt att fokusera på den lovvärda kampanjen Tillsammansskapet istället. Det är en kampanj som handlar om att sporra lokala antirasistiska initiativ över hela landet. Som avsändare för sajten SD har fel står numera bara jag och min vapendragare Nikke Lindqvist.

Inlägg om: